Nedenfor kan du læse om de ni bøger + det løse, som Peter Dyreborg hidtil har udgivet.


De nyeste bøger “Forbrydelse og saft” fra 2021, “101 poetry slam ideer” fra 2019 og “Visitkort” fra 2018. De andre er udsolgte.



FORBRYDELSE OG SAFT (2021)


Digtsamlingen “Forbrydelse og saft” er en letlæst og humoristisk bog, der er baseret på sjove og underfundige citater fra Peter Dyreborgs egen datter.

Bogen, der har undertitlen “Digte, anekdoter og sandheder”, består primært af korte prosadigte om hverdagssituationer, skrevet i et lettilgængeligt hverdagssprog, men der er også længere digte, der reflekterer over dét at være far.

Den officielle udgivelsesdag er fredag den 19. november 2021.

Bogen kan bestilles og købes i alle boghandlere og internetboghandlere, hvor den vejledende pris er 148 kr. Du kan fx købe bogen hos Saxo ved at klikke hér.

Men vær opmærksom på, at bogen ofte er billigere at købe til shows m.v., hvor Peter Dyreborg optræder eller er vært.


 

101 POETRY SLAM IDEER (2019)


Bogen “101 poetry slam ideer” er en fagbog om poetry slam.

Den består primært af tips og tricks til slam, samt skriveøvelser, men rummer også en række detaljer om dansk slams historie.

Bogen er skrevet til begyndere, samt let til moderat øvede poetry slammere. Men den er også nyttig for selv meget erfarne performere.

Der er ikke tale om en undervisningsbog, men den kan dog sagtens inspirere lærere, formidlere og andre.

Den officielle udgivelsesdag er torsdag den 25. april 2019.

Bogen kan bestilles og købes i alle boghandlere og internetboghandlere, hvor den vejledende pris er 298 kr. Du kan fx købe bogen hos Saxo ved at klikke hér.

Men vær opmærksom på, at bogen ofte er billigere at købe til shows m.v., hvor Peter Dyreborg optræder eller er vært.


 

VISITKORT (2018)


Bogen “Visitkort” er et opsamlingsværk.

Den består af et bredt udvalg af Peter Dyreborgs digte og tekster, både tidligere udgivne og værker, der hidtil kun har været offentliggjort i mundtlig form.

Samtidig er bogen en markering af, at det i 2018 er tyve år siden, han udgav sin første bog.

Den officielle udgivelsesdag er fredag den 31. august 2018 (anden udgave/oplag udkom i 2019, tredje udgave/oplag i 2020, og fjerde udgave/oplag (paperback) i 2021).

Bogen kan bestilles og købes i alle boghandlere og internetboghandlere, både som fysisk bog og ebog, og hvor den vejledende pris er 148 kr. Du kan fx købe bogen hos Saxo ved at klikke hér.

Men vær opmærksom på, at bogen dog ofte er billigere at købe til shows m.v., hvor Peter Dyreborg optræder eller er vært.

I kølvandet på bogudgivelsen var Peter Dyreborg aktuel med soloshowet “Den unge Peter Dyreborgs lidelser”.


 

4 DIGTSAMLINGER FRA 1998 TIL 2005


Pro Bono (2005)

Bogen “Pro Bono” er et slags opsamlingsværk, og indeholder blandt andet digtene fra “Bestseller” og “Cyberspasser” (med enkelte ændringer og nye digte), samt novellen “Rugby”. Udgivelsen er støttet af BG Banks Litteraturpulje.

I forbindelse med udgivelsen blev der i samarbejde med Hærens Operative Kommando sendt et antal gratis eksemplarer ned til de danske soldater i Irak. Og bogen blev blandt andet også foræret gratis væk på udvalgte steder i Danmark, herunder i en kultbiograf i Aarhus og i en sexklub for swingere i Valby. Disse bøger var mærket med et klistermærke på indersiden af omslaget.

De læsere, der fik fat i bogen “på gratis vis”, blev opfordret til – når de havde læst bogen – at give den videre til én, som de kendte og som de troede også gerne ville læse den. På denne måde skulle bogen cirkulere mellem læserne som et slags kædebrev eller vandrebog. Dem, som ikke havde mulighed for at få bogen gratis, kunne i stedet købe den hos boghandlere – men så måtte de til gengæld også gerne beholde den.

Den officielle udgivelsesdag var torsdag den 31. marts 2005.

Klik og Peter Dyreborg fremfører novellen “Rugby”


Klik og Peter Dyreborg fremfører fem digte fra “Bestseller”

Bestseller (2003)

“Bestseller” var (og er) den første danske skønlitterære bog, der var (er) finansieret udelukkende af reklamer – måske endda den første af sin art i verden.

Ganske som med annoncer i magasiner og tidsskrifter, er der i “Bestseller” annoncer inden i selve bogen. Annoncerne er ikke placeret blandt digtene, men på indersiden af omslaget og ved siden af kolofonen, indholdsfortegnelsen og hvor der ellers naturligt er plads. På denne måde undgås det, at reklamerne forstyrrer læseren undervejs.

Indtægterne fra reklamerne gjorde det muligt at trykke bogen i 3.000 eksemplarer og forære alle eksemplarer gratis væk. Til sammenligning kan nævnes, at danske digtsamlinger som regel (på daværende tidspunkt) udkom i et førsteoplag på 300 til 500 eksemplarer. En stor tak til annoncørerne: Montana, Nescafé, Jobzonen, Forbrændingen og Grefta.

Den officielle udgivelsesdag var onsdag den 3. september 2003.

Digtene er genudgivet som en del af “Pro Bono”, og i 2008 blev “Bestseller” desuden genudgivet som den første danske digtsamling til mobiltelefon, i samarbejde med firmaet PortaPlay.


Cyberspasser (2002)

Bogen “Cyberspasser” udkom fredag den 13. februar 2002. Den blev udgivet i forbindelse med en udstilling af street art i København, “Byen Brænder”, og var tænkt som en form for litterær street art.

Bogen blev lavet på den måde, at Peter Dyreborg tog 100 eksemplarer af sin digtsamling fra 1998, “Cyberspace – en monolog”, og satte klistermærker med nye digte ind over de gamle. Hver enkelt bog er lavet i hånden, og nummereret – første udgave fra 1 til 50, anden udgave fra 51 til 100.

“Cyberspasser” blev ikke sat til salg. Man kunne kun få fat i bogen ved at vinde den, eller ved at få den foræret – eller på biblioteket. Når man havde læst bogen – hvadenten man læste den en, to eller flere gange – skulle man skrive sit navn (for eksempel med blyant) bagerst i bogen, og give den videre. Man skulle så forklare dén, der fik bogen, at han/hun skulle gøre det samme. Det mindede lidt om et kædebrev. I marts 2002 blev bogen blandt andet sendt som gave til udvalgte lyttere af radioprogrammet Det Elektriske Barometer.

Bonus: I anden udgave er det fjerde digt skrevet en lille smule om. De 100 eksemplarer er lavet over en længere periode, og i nogle af de første bøger er der stavefejl og andre fejl, som først er blevet rettet senere.

Klik og Peter Dyreborg fremfører fem digte fra “Cyberspasser”


Klik og Peter Dyreborg fremfører hele “Cyberspace – en monolog”

Cyberspace – en monolog (1998)

Digtsamlingen “Cyberspace – en monolog” er Peter Dyreborgs debut. Den blev udgivet fredag den 13. februar 1998, og trykt i 300 eksemplarer, men heraf blev 100 eksemplarer sidenhen anvendt til “Cyberspasser”.

Bogens format passer til en standard baglomme i et par jeans, og den (bogen) har et karakteristisk matsort cover med hvide bogstaver. Fotoet på omslaget er fra Peter Dyreborgs allerførste oplæsning, på Gyngen i Aarhus, maj 1997, og er taget af Rie Dixen.


 

2 PROSABØGER


TRÆFPUNKT (2008)


TRÆFPUNKT 2 (2009)



Den første bog “Træfpunkt” indeholder otte telefonsamtaler fra TDC’s telechat Træfpunkt, en telefonservice der tidligere var kendt som 0059.

I de fire af samtalerne taler Peter Dyreborg med voksne mænd, der er seksuelt tiltrukket af unge piger og børn, og i de fire andre samtaler taler han med unge piger, som har ringet ind til telechatten for at tale med voksne om seksuelle emner. Ligesom “Træfpunkt 2” indeholder bogen desuden et akademisk efterord af Søren Dixen, der placerer begge bøger i en kunstnerisk kontekst som dokument-litteratur, og behandler emnet “æstetisering af virkelighed som kunstnerisk praksis”.

Med bogen følger lydoptagelser af de faktiske telefonsamtaler. Hvis du har det password, som står i bogen, kan du få mp3-filer med samtalerne – send en e-mail til Peter Dyreborg for nærmere instruktion.

Opfølgeren “Træfpunkt 2” handler om hvad der skete i kølvandet på udgivelsen af den første bog, og den debat, bogen vakte. Derudover er den en gennemgang af de juridiske, moralske og kunstneriske overvejelser, Peter Dyreborg har haft, samtidig med, at han fortæller et væld af små underholdende anekdoter om sit arbejde og relaterede emner.

Ligesom den første bog indeholder opfølgeren et akademisk efterord af Søren Dixen, der placerer begge bøger i en kunstnerisk kontekst som dokument-litteratur, og behandler emnet “æstetisering af virkelighed som kunstnerisk praksis”.

Sammen med “Træfpunkt 2” har Peter Dyreborg også udgivet en særudgave af “Træfpunkt” under titlen “Den Brændte Bog”, hvor han – på opfordring af nogle feminister – brænder sin egen bog.


Trailer nr. 1 for “Træfpunkt 2”

Trailer nr. 2 for “Træfpunkt 2”

Trailer nr. 3 for “Træfpunkt 2”

Trailer nr. 4 for “Træfpunkt 2”


Den Brændte Bog, film nr. 1

Den Brændte Bog, film nr. 2

Den Brændte Bog, film nr. 3

Den Brændte Bog, film nr. 4


Den Brændte Bog, film nr. 5


 

ANTOLOGIER + TIDSSKRIFTER


Peter Dyreborg har også haft digte og prosatekster trykt i en lang række antologier, tidsskrifter, undervisningsbøger m.v., både i Danmark og udlandet.

Engang var der styr på hvor og hvornår, men det er der ikke længere – de særligt interesserede må søge og (måske) finde.

Men… der er dog styr på, at Peter Dyreborg har et digt med i #24 af tidsskriftet “Apparatur”, som udkom i foråret 2012.

Det består af tegnede digte, og er en poetisk pendent til graphic novels. Måske det flotteste nummer af “Apparatur” nogensinde, og som nu er udsolgt. Men du kan få fingrene i det (måske) på biblioteket eller (måske) købe det antikvarisk.

Filmen til højre er en animation af Peter Dyreborgs digt “De Gamles Hjem”, tegnet af Louise Thrane Jensen, men som en helt særlig service kan du se og læse og opleve tegningerne fra bogen i en pdf ved at klikke hér.

Klik og se animation af digtet “De Gamles Hjem”


 

Læs meget mere om Peter Dyreborg, inklusive personlige og slibrige detaljer.

Klik for info

Du kan også læse mere om poetry slam i Danmark, om steder, byer, regler og den slags.

Klik for mere info

Leder du efter mere info og film til skoler og undervisning og den slags?

Klik for skoler