Poetry slam i Danmark

 

Poetry slam er digte, historier, gode grin,
finurlige indfald og meget mere. Når det er bedst,
er det forrygende, tankevækkende underholdning.

Peter Dyreborg var med til de allerførste
poetry slams i Danmark i 1999,
og han har været med lige siden.

Nedenfor kan du finde al den info,
du har brug for – både som publikum,
poetry slammer eller noget midtimellem.


KOM MED TIL POETRY SLAM


I København er der faste poetry slams hos CopenOpen i Huset KBH, ligesom Peter Dyreborg arrangerer poetry slam og spoken word forskellige steder, fx på Det Kongelige Teater og i Valby Kulturhus.

I Odense og Svendborg koordineres poetry slam af PSFyn, i Aarhus arrangeres det af HAPS (Hele Aarhus’ Poetry Slam), og i Aalborg af Slamfrø. Peter Dyreborg afholder dog også shows i fx Aarhus, Aalborg og Sønderborg.

Derudover afholdes der enkelte poetry slams andre steder og i andre byer, men som regel er det arrangeret af en af de faste arrangører. Hvert år er der også et DM, som afholdes på skift i de forskellige byer, og hvor vinderen sendes til bl.a. EM og VM.

Info om kommende arrangementer med Peter Dyreborg kan du finde i menuen under Kalender. Info om poetry slams hos andre af de danske arrangører er med i vores nyhedsbrev, se nederst.

REGLER I POETRY SLAM


#1: Originalitet, ja tak
Man skal selv have skrevet sin tekst eller have ejerskab til sit værk, men det er tilladt at citere og referere i begrænset omfang. Derudover er alt tilladt.

#2: Overflødigt lir frabedes
Må man bruge rekvisitter? Nej. Må man bruge instrumenter? Nej. Må man bruge udklædning? Nej. Må man være nøgen? Nej. Må man være supergod? Ja.

#3: Dommerne bestemmer
Fem tilfældigt udvalgte dommere/dommerpar blandt publikum giver point fra 0,0 til 10. De tre midterste karakterer lægges sammen og udgør pointscoren.

#4: Tiden straffer
Bruger en poetry slammer mere end 3 minutter og 10 sekunder på sin fremførsel, fratrækkes 0,5 point pr. påbegyndt tiende sekund, der er gået over tid. Bum!


 

Vil du se film med poetry slam, både Peter Dyreborg og andre?

Klik for film

Leder du efter mere info og film til skoler og undervisning?

Klik for skoler

Leder du efter arrangementer med poetry slam og spoken word?

Klik for shows

Vil du vide mere om poetry slam, læse det med småt, kende historien eller stille op som poetry slammer?

Fortsæt nedenfor.


Fotograf Claus Christensen
Fotograf Claus Christensen

Fotograf Claus Christensen
Fotograf Claus Christensen

Fotos af Rasmus Rhode, Irmelin Prehn, Sara Hauge og Peter Dyreborg


Selv om det hedder poetry slam, er det ikke kun poesi. Det kan også være prosa, historier, sang, rap, improvisation og så videre. Der må tales og råbes, men også hviskes og sågar danses på scenen. Det må være sjovt, men også trist. Det må være lavpandet, højpandet eller lidt til en side. Når det er bedst, er det som oftest en blanding og lige i øjet.

Poetry slam er ikke en genre, men en konkurrence. Og da det er en konkurrence, er der også nogle regler. Og kravet om originalitet er (måske (nok)) den vigtigste og mest centrale regel.

Det handler om at skabe noget selv og dele dette med publikum. Citater, referencer og generel inspiration er selvfølgelig ok, men kernen og udtrykket skal være ens eget. Man skal derfor selv have skrevet sin tekst, men da poetry slam også omfatter “tekster”, der ikke (nødvendigvis) er skrevet ned, er det mere præcist at sige, at man skal have ejerskab til sit værk.

Poetry slam handler om at lire den af uden brug af lir. Derfor må man heller ikke have en cykel med på scenen, eller en harpe, men man må gerne lave musik med stemmen og kroppen. Man må heller ikke have en sjov hat på, med mindre hatten er en del af ens normale påklædning, og man må ikke tage tøjet af, heller ikke selv om man er nudist til daglig.

Hvis man ikke kan sin tekst udenad, må man gerne læse op af papir, bog, smartphone, computer m.v. Men fx papiret må ikke bruges som rekvisit, dvs. man må ikke afslutte med at folde en papirsflyver.

Reglerne om rekvisitter skyldes, at poetry slam handler om at skabe sproglige udtryk med sin stemme og krop. Der er en poetry slammer, der er en mikrofon, der er et publikum. Værsgo’ at gå i gang. Ligesom kravet om originalitet, handler forbudet mod rekvisitter om, at man selv skal skabe dét, man deler med publikum, og uden brug af andet end sig selv.

Pointskalaen går fra 0,0 til 10 (højest), og point gives med én decimal, dvs. 1,9 eller 5,6 eller 8,3 eller 10. Den laveste og højeste karakter tæller ikke. De seks poetry slammere med højest point fra runde 1 går videre til runde 2. Pointene fra runde 1 og 2 lægges sammen, og de tre poetry slammere med højest point går i finalen. Herefter kåres én vinder.

Der er også andre måder, der kan gives point på, fx ved klapsalver og decibelmåler, ved stemmesedler til alle i publikum, eller ved brug af andre skalaer. Det har ingen betydning hvordan pointene gives.

I poetry slam er det centralt, at det er publikum, som bedømmer poetry slammerne, og ikke en jury. Derfor er det også tilfældigt udvalgte dommere/dommerpar, som giver point, og dommerne må ikke kende de optrædende personligt. Dette er dog svært at undgå hvis der anvendes stemmesedler til alle i publikum, og der kan være forskellige gentlemanregler.


 

De ovenfor beskrevne regler er de traditionelle regler. Det er som oftest disse, der anvendes ved åbne poetry slams i Danmark. Men... reglerne kan variere en smule fra by til by og fra land til land.


Derudover afholdes til tider særlige poetry slams, hvor idéen netop er, at man har lavet om på reglerne. Det kan være temaslams, hvor der er specifikke krav til indholdet. Dead VS Alive, hvor døde digteres tekster kæmper mod levende digteres tekster. Stolen slam slams, hvor man SKAL være uoriginal. Slams, hvor der SKAL bruges rekvisitter eller udklædning. Der er holdslams, speedslams, story slams, trubadurslams og så videre osv.


Fotograf Claus Christensen

STIL OP SOM POETRY SLAMMER



1) Oplev et poetry slam
Vi anbefaler, at du, inden du stiller dig op på scenen, først overværer et poetry slam som publikum. Bare sådan lige for at se hvordan det hele foregår, mærker stemningen og bliver inspireret. Det er også en god idé at hilse på nogle af poetry slammerne eller værterne, og måske kan du endda få et par tips med på vejen.

2) Find et poetry slam
Find et åbent poetry slam, som du kan deltage i. Har du spørgsmål til et arrangement, eller kan du ikke finde ud af hvornår det næste er, spørg arrangøren.

3) Tilmeld dig
Nogle poetry slams kræver forhåndstilmelding, og det gør du hos arrangøren, mens ved andre slams kan du tilmelde dig hos værten på selve aftenen – er du i tvivl, spørg arrangøren. Nogle foretrækker at tilmelde sig, og først derefter forberede sig, jf. punkt 4, 5, 6 og 7, mens andre foretrækker at forberede sig grundigt inden de tilmelder sig. Find ud af hvilken type, du er, og gør som du har det bedst med.

4) Kend reglerne
Sæt dig grundigt ind i reglerne. Ved langt de fleste åbne poetry slams i Danmark er det de traditionelle regler, der anvendes, men er du i tvivl, spørg arrangøren.

5) Skriv godt
Skriv tre gode tekster. Det er dét, der kræves til et almindeligt åbent poetry slam. Hvis du vinder er det en god idé at have forberedt et ekstra vinderslam. Find gerne inspiration på YouTube og alle mulige andre steder. Husk, at poetry slam er en fri form = det kan være sjovt, trist, ærligt, løgn, rasende, roligt, hakkende, rytmisk, hvadsomhelst = du bestemmer, og i sidste ende er det dommerne, der bestemmer… men husk: The points are not the point – the point is poetry.

6) Improvisation
Nej, man behøver ikke skrive sine poetry slams ned på forhånd – man må hjertens gerne improvisere. Men… impro er svært for de fleste, så træd varsomt.

7) Øv dig
Det er (næsten) altid en god idé at øve sig. Læs op og perform for dig selv, læs op og perform for en ven eller et dyr (eller en stueplante), læs op mens du vasker op, øve øve øve. Hvis du har mulighed for det, så øv med en mikrofon – hvis ikke, så skal du vide, at så svært er det heller ikke og du kommer til at klare dig fint.

8) Spred ordet
Et godt poetry slam fortjener et herligt publikum. Hjælp med at sprede ordet. Invitér venner, bekendte og folk, du ikke kender. Jungletrommer. Husk, at personer, som kender en poetry slammer, der stiller op, ikke må være dommere.

9) Elsk dit publikum
Ha’ det sjovt. Med dine venner. Med resten af publikum. Med de andre poetry slammere. Og først og fremmest med dig selv. Elsk det, du gør, og elsk alt det, du giver til publikum. De er der for dig. Du er der for dem. Poetry slam er først og fremmest et miljø og et socialt møde. Du må gerne gå op i konkurrencen og kæmpe med næb og kløer, men husk, at det ikke skal betyde så meget for dig, at du overser alt det andet, som poetry slam går ud på. The best poet never wins.

10) Bliv ved
Optræd igen. Og igen. Og igen. Kom også til poetry slam, når du ikke selv optræder. Bliv inspireret. Støt op om andre. Bliv en del af miljøet. Bliv hjulpet på vej. Og hjælp andre på vej. Optræd i andre byer. Optræd i andre lande. Arranger selv poetry slam nye steder. Gør en forskel. Fordi du kan.


 

Poetry slam er en konkurrence, men især et socialt møde omkring et sprogligt, kunstnerisk udtryk. Det handler om at være tilstede.


The points are not the point – the point is poetry. Hvilket betyder, at det er ok at gå op i konkurrencen, men det er ikke dét, der er meningen.


The best poet never wins. Dén, der vinder, er ikke nødvendigvis den bedste, men blot dén, dommerne bedst kunne lide. Smag og behag.



 

Poetry slam i DK fra top til tå

 
Kort fortalt: Poetry slam tog sine første spæde skridt på The Get Me High Lounge i Chicago i 1984, men blev først rigtigt til poetry slam i sin nuværende form på The Green Mill, også i Chicago, i 1986, begge steder med Marc Kelly Smith som den primære “opfinder” og initiativtager.

De første poetry slams i Danmark blev afholdt i 1999 på Café Poeten på Jagtvej i København N, hvor det var digteren Janus Kodal som var arrangør. Senere arrangerede han shows sammen med digterne Michael Lee Burgess og Adam Drewes, og de arrangerede både showcases med især amerikanske poetry slammere, samt åbne poetry slams, herunder på Kafkaféen (i dag CaféTeatret) og Kulcaféen, begge i København K.

Lars Emil Woetmann på Kulcaféen


Frank Langmack på Ideal Bar

Efter Janus Kodal, Michael Lee Burgess og Adam Drewes, havde scenen på Kulcaféen i en periode skiftende arrangører, herunder poetry slammerne i gruppen “Ord på Hjul” (Jesper Sternberg, Alan Hammerlund, Claus Ankersen, Frank Langmack, Kasper Schulz og Lars Emil Woetmann), samt Frederik Bjerre Andersen og Claus Høxbroe.

I 2004 flyttede scenen til Ideal Bar på Vega, København V, hvor foreningen Poetry Slam Cph. blev dannet. Med skiftende mellemrum var de toneangivende arrangører og værter Frederik Bjerre Andersen, Claus Ankersen, Alan Hammerlund, Claus Høxbroe, Caspar Berg, Jacob Hallgren, Nicolas Jespersen, Lasse Thorning og Thorkil Jacobsen.

I 2009 lukkede poetry slam på Ideal Bar, men i mellemtiden havde Lasse Thorning og Thorkil Jacobsen dannet gruppen Piip, som arrangerede poetry slam på Huset KBH. (tidligere Huset i Magstræde) i København K, blandt andet sammen med Jacob Hallgren og Louise Cain. I august 2013 lukkede Piip, men umiddelbart herefter dannede Jacob Hallgren, Frank Langmack og Bianca Fløe gruppen CopenOpen, som i dag arrangerer poetry slam på Huset KBH. I foråret 2014 startede gruppen Slam i Rummet, som bestod af Jakob Lykke Jensen, Michael Dyst, Maja Holmegaard og Asger Rosendal Thorn, en scene på KW3 på Østerbro, men denne scene lukkede ned efter et år – i foråret 2016 startede Slam i Rummet op igen, denne gang på Lygten på Nørrebro, men lukkede kort efter.

Inspireret af en poetry slam danmarksturné, som ovennævnte gruppe ”Ord på Hjul” lavede, startede Jeppe Ottow og Michael Persson en fast poetry slam scene i Aarhus i 2002, under foreningen Poetklub Aarhus og på skiftende steder, herunder Gyngen i Mejlgade og Studenterhuset.

Bonus: Hvis du vil se 758 fotos fra poetry slam i gamle dage, så klik her. Og i sin bog “Radio”, der udkom i august 2013, har Adam Drewes (blandt andet) beskrevet sin tid i dansk poetry slam. Og og… hvis du vil se en lang række fotos fra poetry slam miljøet fra 2010 til 2014, så klik her. Og og og… hvis du vil se endnu flere fotos fra lige nu og frem, følg Peter Dyreborg på Instagram ved at klikke her.


Peter Dyreborg var ikke med til det første poetry slam på Café Poeten i København i 1999, men han var med til det andet. Siden da har han optrådt som poetry slammer, men har også arrangeret poetry slams sideløbende med ovennævnte arrangører.

I 2008 startede han i selskab med Kim Linnet en fast poetry slam scene på Fyn, som i dag drives af foreningen PSFyn. Der har dog været afholdt enkelte poetry slams på Fyn tidligere, fx i Odense fra 2001 til 2004, blandt andet med MC Jabber og Brian Larsen som drivkræfter.

I 2008 startede Peter Dyreborg også den scene i Aalborg på Studenterhus Aalborg, som i dag drives af foreningen Slamfrø, men der har også været afholdt poetry slams på teatret Transformator.

I 2009 overtog og videreførte han den faste scene i Aarhus fra Poetklub Århus, og han drev scenen på først Lobby (i dag HeadQuarters) og siden Teater Katapult frem til 2011, hvorefter arrangøren HAPS tog over og flyttede den faste scene tilbage til HeadQuarters.

I dag afholder Peter Dyreborg faste arrangementer flere steder i København, fx på Det Kongelige Teater og i Valby Kulturhus, men også arrangementer i resten af Danmark, fx i Aarhus og Aalborg, ligesom han samarbejder med arrangører i især Tyskland og Skandinavien. I efteråret 2017 startede han desuden en fast scene på Sønderborghus i Sønderborg.

De nuværende faste arrangører i Danmark er Peter Dyreborg, CopenOpen, PSFyn, HAPS og Slamfrø. Derudover er der p.t. nyåbnede scener i fx Herning, Silkeborg og Horsens – info følger.

Frederik og Claus (op) + Thorning og Hallgren (ned)


DM-vandrepokalen

DM i poetry slam bliver arrangeret i fællesskab af de forskellige faste arrangører af poetry slam, dog således at finalen afholdes i én af de større byer og på skift.

I 2005 og 2006, hvor DM-finalen blev afholdt i henholdsvis Aarhus og København, var vinderen begge steder Thorkil Jacobsen, i 2008 i København var vinderen Peter Dyreborg, i 2009 i Aarhus var vinderen Lasse Thorning, i 2011 i København var vinderen Mathias Bundgaard, i 2012 i Odense var vinderen Jacob Hallgren, i 2013 i Aarhus var vinderen Michael Dyst, i 2014 i Aalborg var vinderen Sara Hauge, i 2015 i Valby var vinderen Lasse Nyholm Jensen, i 2016 i Odense var vinderen Emil Nygård, i 2017 i Aarhus var vinderen Lasse Nyholm Jensen, i 2018 i Aalborg var vinderen Sara Hauge, i 2019 i København var vinderen Kristine Madsen, i 2020 i Odense var vinderen Lasse Nyholm Jensen, i 2021 i Aarhus var vinderen Matt Charnock, i 2022 i Aalborg var vinderen Thomas Thisted, i 2023 i Valby var vinderen Lasse Nyholm Jensen, og i 2024 i Odense var vinderen Ida Mehl Agerholm.

Der har været afholdt forskellige mesterskaber før 2005, fx et DM for hold i Odense i 2003, hvor kaptajnen for vinderholdet var Anita Egelund, men dette var ikke et individuelt DM som sådan. I 2000 arrangerede Janus Kodal også et større mesterskab med fire kvalifikationsrunder og en finale på Kafkaféen i København K, hvor der deltog poetry slammere fra både Danmark og Sverige, og vinderen var Adam Drewes.

Til tider bliver der også arrangeret særlige lokale by- og regionale mesterskaber i Danmark, fx Københavns-mesterskab, Aarhus-mesterskab, Aalborg-mesterskab og Fyns-mesterskab.

I 2010 tog Peter Dyreborg og Kim Linnet initiativ til et skandinavisk mesterskab, som blev afholdt i Aarhus, og hvor vinderen var Oskar Hanska fra Sverige. Året efter i 2011 blev der holdt en lignende konkurrence i Göteborg, hvor vinderen var Taro Vestøl Cooper fra Norge. I september 2012 blev konkurrencen afholdt i Oslo, hvor vinderen var Tobias Erehed fra Sverige. Herefter stoppede mesterskabet desværre. Men sammen med sine skandinaviske samarbejdspartnere har Peter Dyreborg m.fl. (gen)etableret et skandinavisk/nordisk mesterskab i poetry slam, der blev afholdt første gang i juni 2017 på Norsk Litteraturfestival i Lillehammer, og hvor vinderen var Evelyn Rasmussen fra Norge (der i øvrigt også vandt VM i 2017). Herefter er det meningen, at det skandinaviske/nordiske mesterskab skal afholdes årligt, hvor finalen skifter mellem de forskellige deltagende skandinaviske/nordiske lande. I 2018 på Reginateatern i Uppsala, Sverige, var vinderen Sofie Frost fra Norge. I 2019 på festivalen Nord i Helsingør, Danmark, arrangeret af Peter Dyreborg, var vinderen Nihkee Akka fra Finland. 2020 og 2021 blev desværre aflyst på grund af corona. I 2022 på Norsk Litteraturfestival i Lillehammer, Norge, var vinderen Tess Rikardsson fra Sverige. I 2023 hos Helsinki Poetry Connection i Helsinki, Finland, var vinderen Olle Sundström fra Sverige.

Du kan også læse om poetry slam i Danmark på www.PoetrySlamDK.dk


 

Dette var den korte, men selektive og langt fra fyldestgørende beretning om poetry slam i Danmark. Den lange historie kan findes ved at grave dybt på Google og Infomedia. Og den endnu længere historie med navns nævnelse på alle vindere og poetry slammere og poetiske stunder, dén er også derude.


 

Vil du have mere info om poetry slam i de nordiske lande?

Klik for mere

Vil du se film med poetry slam, både Peter Dyreborg og andre?

Klik for film

Leder du efter mere info og film til skoler og undervisning?

Klik for skoler

Leder du efter arrangementer med poetry slam og spoken word?

Klik for shows